Viden om aktiviteterne

LIDT VIDEN OMKRING MINIGOLF

Der vises på billede bane 8 og 9 hos Rømø minigolfMinigolf spillet opstod i USA i slutningen af 1920’erne og bredte sig de følgende år til Europa, specielt til Sverige som var først til og tage imod den nye sportsgren. Svenskerne startede med at spille minigolf på de lange filt baner og det svenske minigolf forbund blev dannet tilbage i 1937. 4 år senere altså i 1941 blev de første svenske mesterskaber spillet, mens den første international konkurrence for Sverige blev spillet i en landskamp mod Danmark i 1955.

Spillet går i sin enkelthed ud på at slå bolden i hullet på færrest mulige slag. I konkurrence, ala EM i minigolf, spiller man på 18 forskellige baner, hver spiller må højst bruge seks slag pr. bane. Hvis bolden ikke er i hul på det sjette slag, bliver spilleren noteret for syv slag..

Danmark har 21 klubber som tilsammen har omkring 2000 medlemmer. De er alle medlemmer af Dansk Minigolf Union, som igen er medlem af Danmarks Idræts-Forbund og har været det siden 1994. Dog er minigolf i Danmark mest udbredt som ferieaktivitet og hobby fornøjelse, hvilket også kan ses på det store og mangeartede private antal baner, der særligt findes i forbindelse med campingpladser og ferieområder.

Banelængden er ca. 6-12 m, mens bane bredden er ca. 0,8-1,2 m og underlaget vil sædvanligvis være eternit, filt eller cement.

 


 

LIDT VIDEN OMKRING PETANQUE

Spiller kaster sin kugle hen mod grisenPetanque er et boldspil, hvor målet er at kaste ens petanquekugler så tæt som muligt på en lille trækugle (kaldes for grisen). Petanque er populært i Frankrig specielt i det sydlige Frankrig, hvor der er registreret 480.000 spiller. Det siges også at være her spillet er opfundet i 1907 i en landsby nær Marseilles, og kom til Danmark sidst i 70’erne, men først i midten af 80’erne blev det rigtig kendt.

Spillet er i familie med boccia og spilles normalt på en hård sand- eller grusbane, dog kan petanque også spilles på græs og kan spilles både som et underholdningsspil om sommeren eller som decideret sportgren. Det er en mindre fysisk krævende udgave af spillet jeu provencal idet man har reduceret banelængden til det halve, samtidigt har man ændret spillet fra at være et kast i bevægelse til at være et stationært kast, hvor spillerens fødder skal være i ro inden for en ret snæver cirkel.

Petanque kan spilles af alle, lige fra de mindste til de ældste i familien og en af årsagerne til, at petanque er blevet så populært, er helt sikker den store alsidighed spillet indeholder da det kan spilles af alle og overalt, om der er på hobby- eller konkurrenceplan, og så samler det både familien, vennerne og gaden i et socialt engagement.

 


 

LIDT VIDEN OMKRING SHUFFLEBOARD

Vi ser her shuffleboard bane 1 hos Rømø minigolfShuffleboards historie kan følges helt tilbage til 1500- tallet, hvor lignende spil er spillet blandt de rige familier i England. I begyndelsen af 1900 tallet opdagede Amerikanerne spillet og i 1931 fik de deres forbund. Spillet blev ganske hurtigt populær i USA og efterhånden også i Canada, hvilket kan skyldes ligheden med curling.

Shuffleboard er et spil med runde skiver, som det gælder om med specialbygget stænger at støde hen til bestemte felter el. linjer i den modsatte bane som er placeret på et gulv el. skibsdæk. Shuffleboard blev rigtig populær i anden halvdel af det 19. århundrede på rejser med cruise liner. Ud over andre spil blev Shuffleboard nemlig spillet ombord, i første omgang et bord spil. Omkring 1870-1880, blev spillet flyttet fra bordet og ud på dækkets gulv. Forskellige kilder angiver enten en ansat i P & O Cruise Lines passagerer eller White Star Line som idemanden til flytningen. Shuffleboard (af nogle rederier kaldet “dæk billard” eller “Peel billard”) blev i sin nuværende form som et felt spil født og var nu synonymt med tidsfordriv ombord på de her cruise liner.

Her i Danmark er det så småt ved at vinde indpas også hvor flere campingpladser, hoteller, feriecenter og ferieområder får shuffleboard baner. Stort set alle aldersgrupper kan deltage i dette spil hvilket er med til at samle familien til nogle hyggelige timer.

I dag konkurreres der på højt plan i bl. a. USA og Canada, men også i lande som Brasilien, Japan, Australien og Tyskland konkurreres der på højt niveau.