Siden om Shuffleboard

Historien bag shuffleboard

Den helt præcise historie for spillets oprindelse, sted og dato for første gang hvor det er taget i brug er ikke nærmere kendt,  men er muligvis opstået indenfor de seneste 500 – 600 år da man har oplysninger om at den engelske konge i det herrens år 1532 har spillet noget som minder meget om shuffleboard men som dengang blev kaldt for “shovillaborde”.

Shuffleboard minder meget om spillet Curling  og må derfor nok antages at være nær beslægtet hertil og er måske opstået som en udløber heraf. I spillet har hvert hold 4 sten eller pucks som de også kaldes.

På grund af sin popularitet og enkelthed er Shuffleboard ofte at finde på krydstogtskibe, plejehjem, feriecentre og lignede steder. Shuffleboard som bordspil finder du ofte på barer og pubber hvor det på denne spillemåde er yderst populært.   

Spillereglerne

De korte og sociale regler

Hver spiller eller hold hvis man er flere end 2 personer har 4 sten eller pucke som de også kaldes. Begge hold starter fra samme ende af banen og man trækker lod om hvilket hold der starter. 

Det hold der starter sender/glider stenene afsted mod modsatte ende hvor puckeen skal ende i et af feltene der. Herefter er det så næste hold der sender en pucke afsted og så fremdeles indtil begge hold har sendt alle fire pucke afsted. Undervejs gælder det selvfølgelig at få modstanderens pucke ud af banen da de herved mister point.

Bedste hold vinder selvfølgelig med flest point.

De mere avancerede spilleregler

Før spillet begynder afgøres det hvem der startet. Dette gøres ved at en spiller fra hvert hold skyder en sten fra samme ende af banen mod modsatte ende. Den der kommer nærmest kanten starter.

Der spilles med 4 sten til hvert hold fra samme ende i hver runde. Ved 4 deltager står der en fra hvert hold i hver ende, således at man kan give gode råd undervejs. Når spillet starter skiftes hvert hold til at skyde en sten afsted ad gangen indtil alle sten er brugt.
Stenen skal skydes/glide forbi 1. Points feltet på den side man spiller fra – hvis ikke man klarer det fjernes stenen og sten er herefter ude af spillet.

Det er tilladt at skyde hinandens sten af banen.

Når alle sten er skudt, tælles pointene sammen og en ny omgang starter, hvor man denne gang skyder fra den modsatte ende

Pointsystem
Der spilles til enten 15 eller 21 point (dette aftales inden start)
Hovedparten af stenen skal være i pointfeltet for at give point.
Ligger en sten ude over bagkanten gives den 5 point
Den der får flest point starter næste runde.

Er man amatørspiller så vil alle alle sten giver point, er man derimod professionelspiller så
gives der kun point til 1 hold i hver omgang og vinderens bedste sten giver point.

Video om Shuffleboard ( er på engelsk )